La Casa Perentoni

La Casa Perentoni la podem trobar al carrer Major, 73, junt a la plaça de l’Església, al casc antic, als carrers on trobem les cases més antigues i amb més encant de Benifairó. Documentada des de finals de 1700, en aquesta casa, adosada a la casa principal dels seus propietaris, és on es realitzaven les tasques de transformació de l’oliba en oli, funcionava com a almàssera, on es transformaven els productes agrícoles treballats per la família. Afortunadament les modificacions que s’han anat realitzant durant els anys han respectat els seus origens i fan que al visitar-la puguem sentir la nostàlgia del passat.

Els propietaris actuals d’aquesta Casa són María Vicenta Pérez Salvador i Pascual “El del Palacio”, hereus dels propietaris originals de la Casa. Gràcies a ells podem aprendre més sobre la nostra història.

A la CASA VELLA (com recorda la seua propietària actual que sempre l’han nomenat els seus avantpassats) s’han anat arreplegant, any darrere any, a més de les ferramentes necessàries de cada època, aquelles que van deixar de ser útils.

Aquest MUSEU s’ha anat enriquint amb les donacions de veïns i amics que generosament han donat part de la seua vida, de la seua ànima, dels seus records… per a compartir-los amb tots.

Segons Maria Vicenta:
“La Casa ha anat revelant-me els costums dels meus avantpassats, el seu bon fer, la seua cultura d’arreglar-ho tot i no tirar res. Així, baix un llit vaig trobar un trill, a l’andana un jou, en un racó de l’armari de rebost una gerro que s’havia obtés “varat a draps”….”

“El meu desig era compartir amb els meus veïns i veïnes, tot allò que és tan benvolgut per a mi. Per això, i amb la intervenció de la Regidora Mònica Badenes Gaspar, la Casa es va obrir al públic per a les Festes de Benifairó dels anys 2005 i 2006. Durant els anys 2007 i 2008 la Casa ha estat reformada, per això va estar tancada”.

LA CASA PERENTONI OBRI LES SEUES PORTES PER QUÈ LA GENT PUGA VISITAR-LA DURANT LES FESTES DE BENIFAIRÓ