El Betlem de la Casa Guarner

A Benifairó encara és habitual que a les cases es munte el Betlem durant les dates de Nadal. Com marca la tradició, el muntatge es realitza el Dia de la Puríssima i estan exposats fins passat el Dia de Reis. Es munten betlems de tots els tipus, antics i nous, de ceràmica o de plàstic, amb figures grans o menudes, amb moviment… però sobretot el que mana és la imaginació de cada propietari.

Així, a la programació de Nadal de l’any 2003 vàrem incloure el 1r CONCURS DE BETLEMS A LA CASA GUARNER, en què la gent que habitualment muntava betlems a les seues cases tenia la possibilitat de fer-ho a un lloc tan visitat com la Casa Guarner i les persones que els visitaven tenien la possibilitat de votar el betlem que més els havia agradat. L’experiència va ser un èxit i tinguèrem el 2n i el 3r CONCURS DE BETLEMS els anys següents.

L’any 2006 naix EL BETLEM DE LA CASA GUARNER. Les característiques principals del nostre Betlem són els detalls de les escenes, les figures en moviment, la recreació del pas del dia a la nit… Ocupa una superfície d’uns quaranta metres quadrats i el muntatge el realitza Vicent Ros, que manté una constant superació any rere any.

Degut a les seues dimensions, el muntatge comença cada any durant el mes de novembre. S’obri al públic el primer diumenge de desembre i es pot visitar fins el Dia de Reis. S’ha convertit en visita obligada per a milers de famílies i col·lectius durant les dates de Nadal.