Les festes de setembre

Benifairó de les Valls celebra les seues Festes en honor a la Mare de Déu del Bon Succés i a Sant Gil Abad, els seus patrons. La Festivitat de la Mare de Déu, que ha de caure el primer diumenge de setembre, marca el temps en què anualment se celebren les Festes.

Cada any inclouen actes tradicionals com els bous al carrer, vaques, cavalcades, calderes populars, processons, balls, correfocs, pilota valenciana…; actes culturals com concerts, teatre en valencià, exposicions…; activitats per als més menuts…

Ressalten els actes que se celebren el primer cap de setmana de les Festes: la Baixada i posteriorment la Pujada de la Mare de Déu del Bon Succés, la primera des de l’ermita fins a l’església i la segona a l’inrevés.

La Baixada, que se celebra el dissabte a poqueta nit, és acompanyada pels Benifairencs portant coets d’eixida amb tenalles, per danses tradicionals i per multitud de dolçainers i tabaleters, que fan que siga un acte únic.

El diumenge que passa la Patrona al poble se celebra la seua festivitat. Un dels actes que tenen lloc aquest dia és el Dineret: els Festers recorren tot el poble acompanyats de la banda de música i mullen amb colònia a tothom. Els xics van vestits amb la tradicional tovalla, un accessori que s’utilitza a alguns pobles valencians i que a Benifairó té molta tradició.

El dia de la Pujada, dilluns, la imatge de la patrona retorna a la seua ermita a les 10.00h. És pujada pels 189 escalons que la separen del poble. El moment més bonic té lloc als peus de l’escalinata quan els portadors de l’anda comencen a pujar els escalons corrent. Un moment que impressiona i commou tots els que ho veuen.